Produktu modyfikowane genetycznie

Wszyscy producenci dążą do obniżenia kosztów. Pomaga im w tym nauka, jeśli chodzi o rolnictwo to jest nią biotechnologia i genetyka. Uczeni dokonali odkrycia, że modyfikując genotyp danego gatunku, najczęściej dotyczy to roślin, można uzyskać nowe właściwości, której nie miał. W 1973 roku Stanley Cohen i Herbert Boyer wyprodukowali pierwszą roślinę transgeniczną z genami zwierzęcymi.

Jeśli roślinie uprawnej wszczepi się gen pewnego typu bakterii, to otrzyma się odmianę odporną na owady oraz na pestycydy. Produkcja jej będzie tańsza od naturalnej. Pod koniec dwudziestego wieku zaczęto produkować takie rośliny w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach rozwijających się w Azji i w Ameryce Pd. W zasadzie dotyczy to czterech roślin: kukurydzy, soi, rzepaku i bawełny. Nie wiadomo jeszcze, jakie skutki zdrowotne dla ludzi i zwierząt będzie miało spożywanie GMO, ponieważ nie przeprowadzono testów na ludziach. W Unii Europejskiej istnieje centralny system zatwierdzania, ale panuje przekonanie, że należy dać wolną rękę poszczególnym krajom członkowskim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *